ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΡΑΧΘΟΥ - ΑΡΤΑΣ

ΚΟΠΡΑΙΝΑ ΑΡΤΑΣ

Τηλ: 2681069683 (fax:2681069654)

EMAIL:kpeart@sch.gr

Facebook: 

https://www.facebook.com/kpeartas/?fref=ts

 

Σχολικό έτος 2017-2018

Σεμινάριο
«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης

για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Άρτα, 20-22 Οκτωβρίου 2017

8ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας

(οδός Αρτινών Πεσόντων 1)

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

www.humanrights.theatroedu.gr

Tο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας δια μέσου των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων Αναγνώστου Ευάγγελου και Θεοδώρου Κυριακής και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου, δια μέσου της υπευθύνου, Ίσαρη Ασπασίας.

Το σεμινάριο γίνεται με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της Υ.Α. το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας («Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων , «Περάσματα», «Δεν είναι μόνο αριθμοί») καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση («Εσύ όπως κι Εγώ», «Μονόλογοι από το Αιγαίο», κ.ά)

Συμμετέχοντες: 30 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 10 ακόμα συμμετέχοντες όπως Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, Σχολικοί Σύμβουλοι, εμψυχωτές νεανικών ομάδων,   φοιτητές.

Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογα προγράμματα και δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.

Τόπος:8ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας


Ώρες:   Παρασκευή 16:00-20:00. (Προσέλευση: 15:45)
             Σάββατο 09:30 – 18:30
             Κυριακή  09:30 – 14:30

Επιμορφωτές/Εμψυχωτές: οι θεατροπαιδαγωγοί Γιώργος Μπεκιάρης, Πάνος Βασιλόπουλος, Καλλιόπη Βούλγαρη και εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύντομη περιγραφή: Το σεμινάριο στοχεύει
α) στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα,

β) στην εξοικείωση με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν  στο σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία,
γ) στην παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού διαφόρων φορέων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα,

δ) στην ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές και γενικότερες δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και των άλλων συνεργαζόμενων φορέων.


Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου,  περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων  και άλλες δραστηριότητες, και χτίζεται βήμα-βήμα.  Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:

·         να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου,    
·         να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο                  
·         να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου προσφέρεται καφές/ελαφρύ σνακ από τους διοργανωτές, ενώ οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν με τη λήξη του σεμιναρίου το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας.

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα γίνει κλήρωση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ΜΕΧΡΙ 16 Οκτωβρίου στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ και θα ειδοποιηθούν στο προσωπικό email τους στις 17/10/2017 για το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Συνεργασία: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου.

Γραμματεία/Πληρ. Γιάννα Παπαδοπούλου / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 2106541600 www.humanrights.theatroedu.gr  

Για το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά εδώ: Πρόγραμμα “κι αν ήσουν εσύ;” (link που περιέχει υλικό)

Επίσης χρήσιμο υλικό για το Πρόγραμμα υπάρχει και εδώ.

Βιβλία  που μπορούν να αξιοποιηθούν σε ανάλογες δράσεις στο σχολείο διατίθενται στο παρακάτω linkhttps://docs.google.com/document/d/1i2gkLjaPRfhz0ALYkpkDj6oj_CYQ9h3FOT2sj8kuQDQ/edit?usp=sharing

Για περισσότερες πληροφορίες, νέα και ιστορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ύπατης αρμοστείας : www.unhcr.gr.

Μπορείτε να βρείτε στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα στην ιστοσελίδα https://data2.unhcr.org/…/situa…/mediterranean/location/5179.

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας για χρήση μέσα στην τάξη και βρίσκεται αναρτημένο στον παρακάτω σύνδεσμο:http://www.unhcr.gr/ekpaideysi/ekpaideytiko-yliko.html

το video της δράσης στην Άρτα βρίσκετε αναρτημένο στον παρακάτω σύνδεσμο :https://www.youtube.com/watch?v=ESX-fSK0f4o&feature=share

και στην σελίδα μας στο facebook:https://www.facebook.com/kpeartas/?ref=bookmarks

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων